Тіршілік тынысы Tirshilik-tynysy.kz ақпараттық агенттігі

№ 2 газет

11 қаңтар 2025 ж.

№1 газет

07 қаңтар 2025 ж.

№103 газет

31 желтоқсан 2024 ж.

Жаңалықтар мұрағаты

«    Қаңтар 2025    »
ДсСсСрБсЖмСбЖс
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
» » Бұқпа қандай тамақ?

Бұқпа қандай тамақ?

Барымташылардың тамағы деп те айтады - бұқпаны.

Сойған малдың қарнын жуып-шәйіп тазалап,бүрін сыртына қаратып,ішіне сол малдың етін (12 жілік) түгелдей, тұздап салып, аузына "асықты жіліктің" екі басын шауып түтік істеп буады.

( Қандай мал болсын жылқы сиыр қой ,өз қарнына өз еті түгел сияды.)

Алдын ала сол қарын сиятындай "жер ошақ" қазылады да ,оның ішіне от жағып қыздырады.

От қызуы жерге сіңді-ау деген кезде, ошақ ішін тазалап сыпырып ішіне қарынды салып үстіне, ошақ қазғанда алған топырақпен жабады да, Қайтадан үстіне ағаш үиіп от жағады.

Барымташылар бұны күндіз жасайды да, жорыққа аттанып кетіп, келесі күні келгенде бұқпа дайын болып тұрады.

Барымташылар бұқпаны, бір жылқыны тұтастай сойып, жасайтын болған.

Бейсенғали Көкей,
Ғаламтор желісінен алынды 
08 қараша 2020 ж. 1 089 0