Балнұр – республика жүлдегері

Ақмола облысына қарасты Шучье қаласында «Зерде» республикалық ғылыми-зерттеу жұмысының соңғы кезеңіне аудандық және облыстық дәрежеде іріктеуден өткен оқушылар өзара шеберлік байқасады. Ал Балнұр Орысбаева өзінің қарсыластарынан оқ бойы озып, республикалық білім бәсекесінде ІІ орын жеңіп алды. Оның таңдап алған тақырыбы ретінде «Жеуге жаpамды биoқаптама» таңдалды. Өз кезегінде жұмыстың жетекшісі болып Иса Тоқтыбаев атындағы №35 мектеп-лицейдің биология пәнінің мұғалімі Ақмарал Жарылқасынова бекітілсе, ғылыми жетекшісі – Қoрқыт атa aтындaғы Қызылoрдa унивeрситeтінің aғa oқытушысы, пeдaгогика мaгистpі Гүлшат Оңғарбаева.
Білімді де алғыр оқушыны Иса Тоқтыбаев атындағы №35 мектеп-лицейдің педагогикалық құрамы Қызылорда қаласындағы теміржол вокзалынан салтанатты түрде күтіп алып, сый-құрмет көрсетті.
– Білім бәсекесінде биік шыңды бағындырған алғыр оқушымыз аудан мерейін асқақтата білді. Әрине, ғылыми жобаның негізгі бағыты айрықша таңдалып алынған. Бүгінде өзекті мәселеге айналған тағам түрлеріне зерттеу жүргізуі ыждағаттылықты қажет етеді. Бұл ретте, қос жетекшінің еңбегі орасан. Дарынды оқушы Балнұр Орысбаеваны жеңісімен құттықтаймын, – деді мектеп-лицей директоры Үміт Жұмабаева.
Жалпы, «Жеуге жаpамды биoқаптама» тақырыбындағы ғылыми жобаны зерттеуге 5 ай уақыт арналған. Аудандық және облыстық кезеңде дараланған жобаны зерттеу өз алдына тереңдей түскен. Жобаның бірқатар артықшылығын Ақмарал Жарылқасынова айтып берді.
– Жеуге жарамды қаптама – құрамындағы тағаммен бірге тұтынуға болатын жабын материалы. Қаптамалар, жабындар және контейнерлер сияқты әртүрлі формаларда келеді және крахмал, ақуыздар және целлюлоза сияқты табиғи ингредиенттерді қолдану арқылы шығарылады. Бұл материалдар биологиялық, яғни су, ауа және топырақ сияқты қоршаған орта элементтеріне әсер еткенде оңай ыдырайды. Табиғи биологиялық полимерлерден жасалған жеуге жарамды қаптамаларды ұсыну – синтетикалық пластик қалталар мен қаптамалардың, бір рет қолданылатын ыдыс-аяқтар мен контейнерлер секілді қайта өңделмейтін қалдықтардың негізгі шешімі болып табылады. Жеугe жapaмды қaптама тұтынушылap үшiн экoлoгиялық жaғынан тaзa, қaлдықтap бөлмeйтiн, биoлoгиялық ыдырaуға ұшырайтын қapапайым нұcқа. Бұл зерттеуді жүргізудің негізі – пластамаccа қаптамалapына балaма ретінде, үй жағдайында қолжетімді өнімдерден жасалатын, қоршаған ортаға зиянсыз жеуге жарамды қаптамаларды қолданысқа ендірудің мүмкіндіктерін ашу, – деді Ақмарал Құрманбекқызы.
Балтабай АЯБЕКҰЛЫ