Биологиялық белсенді қоспалар туралы не білеміз?
Тағамға биологиялық белсенді қоспалар – табиғи және (немесе) табиғи биологиялық белсенді қоспаларға ұқсас заттар, сондай-ақ тамақпен бір мезгілде тұтынуға немесе тамақ өнімдерінің құрамына енгізуге арналған пробиотикалық микроорганизмдер.
БАД мемлекеттік тіркеуге жататын мамандандырылған тамақ өнімдеріне жатады. Кеден одағының "Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" техникалық регламентінің (ТР ТС 021/2011) 24-бабының 2-тармағына сәйкес аталған тамақ өнімін нағыз техникалық регламентте белгіленген тәртіппен мемлекеттік тіркелгеннен кейін өндіруге (дайындауға), сақтауға, тасымалдауға (тасымалдауға) және өткізуге рұқсат етіледі.
Мамандандырылған тамақ өнімдерін мемлекеттік тіркеу оны кеден одағының кедендік аумағында өндіруге (дайындауға) дайындау кезеңінде, ал Кеден одағының кедендік аумағына әкелінетін мамандандырылған тамақ өнімдерін – оны кеден одағының кедендік аумағына әкелгенге дейін жүргізіледі. Өнімнің мемлекеттік тіркелуіне халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы мемлекеттік орган айқындайтын тәртіппен ЕАЭО шешімдерімен айқындалатын өнім жатады.
Осылайша, өнімге мемлекеттік тіркеу туралы куәліктің болуы оның қауіпсіздігі мен сапасын растайды.
Осыған байланысты сауда субъектілеріне (объектілеріне) мемлекеттік тіркеу туралы куәлік міндетті түрде болған кезде тағамға биологиялық белсенді қоспаларды өткізуді жүзеге асыра алады. Сонымен қатар, әрбір тұтынушы тағамға биологиялық белсенді қоспаларды сатып алу кезінде сатушыдан оның қауіпсіздігін растайтын құжатты талап етуге құқылы
Фото: ашық дереккөзден