Тіршілік тынысы Tirshilik-tynysy.kz ақпараттық агенттігі
» » Асхана ханшайымы

Асхана ханшайымы

Ас мәзірінің шебері Марал Сманованы аудандық аурухананың асханасында 10 жылдан бері еңбек етеді. Оның ас дайындауға деген ынтасы жаста­йынан басталды. Марқұм анасы Зейнеп көпбалалы ана ретінде балаларының қамы үшін дәмді асты дайындап, ауыздарына тосатын. Кішкентай икемді саусақтарымен ұлттық тағамдардың сан алуан түрін дайындаудың әдісін қаршадай қыз анасынан үйренді. Оқу­шы кезінен-ақ түрлі тосап пен тұзды қияр әзірлеуге машықтанады. Бала көңілді анасы қызының ынтасына риза болып, мадақтап отыратыны бүгінде сағынышқа айналды. кейіп­керіміз же­тістіктерінің бәрін аяулы анасының тәлім-тәрбиесімен байланыстырады.

Асқар Тоқмағамбетов ауылында туып-өскен Марал Сманова мектеп бітіріп, сүйікті ісі аспаздықпен шұғылданады. Тоқы­рау заманымен тұспа-тұс келген жастық шағын­да қолынан келгенше бәліштің, тағам­ның небір түрін әзірлеп, мекемелерге өткізеді. Ол бойындағы қабілетін шыңдау үшін арнайы курс­тан өтіп, қолына маманданған сертификатын да алады. Жоғары білімді маман атанбаса да сол жылдардағы ең ірі қытай компанияларының бірінде қазақ ұлтының асханасы бойынша ас әзірлеудің аспазы болып жұмысқа орналасады. Осы компанияда бірнеше жыл жұмыс істеп, аудан орталығында ашылған «Ақжол» тойханасына ас­пазшылыққа шақырту алады. Тойхана иесі Л.Дүзімбетова мен әкімшісі Ғ.Мырхиеваның басшылығымен талай той дастарханына ас әзірледі. Меймандарға сапалы ас әзірлеуде талғампаздық танытып, сапалы та­ғам түрлерін дайындауға үйреткен, шеберлігін шыңдауда ақыл-кеңесін аямаған білікті басшыларға аспаздың айтар алғысы мол.

Аспазшылықтың қыр-сырын үй­ре­­нуге ештеңе кедергі болмайды. Тек адам­ның өзінде қызы­ғушылық пен талпыныс керек. Аспазшы Марал Сманова елімізге танымал Алматы қаласындағы «Айша» кулинариясында кондитерлік өнімді әзірлеуге машықтану үшін 3 ай бойы үйрену курсынан өтті. Ол үшін мол қаржысын да салды. Ұйғыр, түрік, орыс, қырғыз ұлтының шеберлерінен тіл үйретін дәм әзірлеуді меңгерді. Қазір өз қолымен дәмді бәліштерді дайындап, дастархан мәзіріне қосты.

– Ас мәзірі туралы көп ізденіп ке­лемін. Қай жерде жақсы нәрсені үй­ренуге болатын болса, сонда жетуге асығамын. Қа­зір адамдардың талғамы да жо­ғары, түрлі халықтың ас мәзі­рін дайындағанды қалайды. Сондықтан салаттардың небір керемет түрін әзірлеу үшін аспаз Ақ­марал Саматаевадан сабақ алдым. Қазір сол үйренгенімді ас мәзірінде пайдаланамын. Қонақтар ас мәзіріне көңілдері толатынын айтып, сұранысқа ие ас­пазшы ретінде арнайы мені іздеп келетіндер де баршылық, – дейді асхана шебері Марал Сманова. Негізгі жұмысынан тыс уақытта қосымша табыс тауып, дәмханаларда ас әзір­лейтін аспазшы көптің көңілінен шы­ғуда.

Аспаздың айтуынша, ас әзірлеу, әсіресе, өте көп мөлшерде тағам да­йындау – нағыз есеп. Барлығын өз мөлшерінде есептеп, шығару, азық-түлік мөлшерін нақты білу астың сапасына да әсер етеді. Бұл аспаздың негізгі қызметін атқарғанда, яғни ауруханадағы аспазшылық жұмы­сында күнде­лікті кездесетін үйрен­шікті дағ­ды­сы. Науқастарға дәмді ас әзір­леуде ас мәзірін жасайтын ма­манға да көп нәрсе байланыс­ты. Аурухананың білікті мед­бикесі Шолпан Қасымова өз ма­мандығының на­ғыз білгірі десек артық айтқандық бол­мас.

Бибісара ЖАНӘЛІ 
06 наурыз 2021 ж. 761 0