Дұрыс тамақтану көз саулығына сеп

Ақжелкен (петрушка) шырыны аса пайдалы, оны конъюнктивит, катаракта, көздің мүйізгек қабығының ойық жарасы кезінде, торша тамырларын нығайту үшін қолданған жөн. В1, В2, В6, В12 дәрумендерінің тапшылығы мынадай белгілермен білінеді: жас аққыштық, көздің күйдіріп ауруы, қышуы, ішінде құм бар секілді сезілуі, жарық сезудің бұзылуы, қылтамырлардың қанауы, көзді жиі жыпылықтату, заттардың бұлдырап көрінуі.
В1 дәрумені жаңғақтарда, жүгеріде, бидайда, сыра ашытқысында, В2 дәрумені салат жапырақтарында, алмада, бидай дәнінде болады. Орамжапырақ, жұмыртқаның сары уызы, балық секілді өнімдердегі негізгі дәрумен – В6. Ал В12 дәрумені жүзім, шабдалы, кивиде мол, сондай-ақ кептірілген өрік те пайдалы.
Сүт пен сүт өнімдері – Е дәруменінің қоры. Бұл дәруменнің жетіспеушілігі торша қылтамырларының әлсіздігіне алып келеді. С дәруменінің мол көзі – итмұрын. Итмұрынды күнде жеген жағдайда адамның қан тамырлары берік және созылғыш болады. Қаражидектің де емдік касиеттері кеңінен танымал. Ол көрудің жалпы жағдайына жағымды әсер етеді.
Әртүрлі көз сырқаттары бар адамдарға жылына бір рет балық майын, сондай-ақ түрлі микроэлементтерге, әсіресе кальцийге бай поливитаминдер ішуге кеңес беріледі. Жанарының саулығын сақтауға әр адамның мүмкіндігі бар. Ауруды емдегеннен гөрі оның алдын алған әлдеқайда жеңіл екендігі әлімсақтан белгілі.