Қара тізім: Тағам құрамындағы ең қауіпті қоспалар
«Е» таңбасы мен реттік нөмір бүкіл әлемде консервант, дәм күшейткіш, қоюлатқыш, қопсытқыш ретінде қолданылатын тағамдық қоспаларды білдіреді. Олардың арасында қауіпсізі де, зияндысы да бар.
Егер «Е» әрпінің нені білдіретінін білсеңіз тағам құрамын талдау сізге оңай болмақ. Бұл – тағам құрамындағы қосымша ингредиенттерді анықтайтын сандық код. Егер код бірліктен басталса бұл тағам бояғыш. Егер екіліктен басталса бұл консервант, үш санынан басталса антиқышқылдандырғыш, 4 – тұрақтандырғыш, 5 – эмульгатор, 6 – хош иістендіргіш. Ал төрт мәнді код тәттілендіргіш бар екенін білдіреді.
Зиянсыз «Е» қоспаларының тізімі:
E100 — Куркумин
E101 — Рибофлавин
E106 — Рибофлавин-5
Е160a — Каротины
Е161b — Лютеин
E300 — Аскорбин қышқылы (С дәрумені)
E306-Е309 — Токоферол (Е дәрумені).
Е440 — Пектин
Е641, Е642 — L-лейцин және лизин (амин қышқылдары).
Е916, Е917 — Кальция йодат
Дереккөз: Сегодня
Пікір 1