ЖЫЛЫЖАЙДАН ПАЙДА ТАУЫП ОТЫР
Көпшілік егін егуге енді кірісіп жатқаны анық. Есік алды бақшалық жерді өңдеуді де көктем шыға қолға алуда. Ал нағилық Нұрсұлтан Мәжитұлы Есжанов осы күні есік алдына еккен өнімін тұтынып отыр. Оған қоса, табиғи өнімді ауыл халқына қолжетімді бағада ұсынуда.
Н.Есжанов ауылдағы №132 Т.Айтбаев атындағы орта мектепте физика-математика пәнінен сабақ береді. Жиырма жылға жуық білім ордасында жемісті еңбек етуде. Шәкірт тәрбиелеуден қолы босай қалғанда есік алдындағы жерге маңдай терін төгіп, бақша дақылдарын егумен айналысады. Бұл жұмысты осы күні кәсіп көзіне айналдырып, одан пайда тауып отыр. Яғни, қысы-жазы көкөніс өсіру үшін есігінің алдына жылыжай салып, биыл алғашқы өніміне қол жеткізді.
– Осыдан екі жыл бұрын өз қаражатыма жылыжай салғанмын. Ол тек маусымдық болды. Өз талаптарына сай болмаған соң қыс мезгіліне жарамады. Оған тек ерте көктемде ғана көшет отырғызып, азын-аулақ пайда таптым, – деген ұстаз өткен жылы мұнымен дұрыстап айналысуды қолға алады.
Алдымен, ауыл әкімдігінің қолдауымен аудандық кәсіпкерлік палатасында екі күн оқу курсынан өтеді. «Бизнес кеңесші» бойынша кәсіпке бейімделіп, сертификат алған. Содан кейін Өңірлік инвестициялық орталығынан «Микробизнес Қызылорда» бағдарламасы бойынша 3 млн. теңге жеңілдетілген несие алады. Жеңілдетілген дегеніміз, аталмыш кәсіпті жүргізіп алғанша бастапқы алты ай төлем жасамайды екен. Несиені өткен жылдың мамыр айында алысымен кәсіпкер құрылыс жұмысына кіріскен. Қажетті құрылыс материалдарын алып, талапқа сай жылыжайды алты айдың ішінде бітіреді. Атап өту керек, жылыжай құрылысын бастан-аяқ Нұрекең өзі жүргізген. Жылыжайдың ішінде бірқалыпты температура ұстап тұру үшін арнайы Алматыдан пеш алдырған.
– Қараша айында құрылысы біткен соң бірден көкөністер еге бастадым. Алдымен, көк жуа, редиска, аскөк ектім. Бұлар суыққа төзімді, қатты ыстықтың қажеті жоқ және отқа үнем. Бірінші рет болған соң осыларды тәжірибе ретінде егіп көрдім. Ал қиярдың күтімі бөлек болады. Оның бабы күшті. Температура 20 градустан төмен болса, өспей қалады. Сөйтіп, қарашада еккен көкөністер ақпан айында өнім бере бастады, – деді Н.Есжанов.
Қыс мезгілінде тәжірибе жасап көрген соң кәсіпкер көктем шығысымен жылыжайға қиярдың көшеттерін отырғызады. Нақтырақ айтқанда, наурыздың 10-ы күні қиярды көшеттеп, күтіп баптайды. Топырағына көң қосып, өңдеген. Бірақ минералды тыңайтқыштар қосылмаған. Таза табиғи өнім. Тамшылатып суару әдісін қолданады. Негізі, қиярдың тамыры 10-15 см ғана болады екен. Өнімділігі мол. Айналасы бір айдың ішінде Нұрекең қиярдың алғашқы өнімін жинап алыпты.
– Бұл қиярдың «Монолит» деген сорттың тұқымы. Қазір тұтынушының өнімге деген талабы жоғары, таңдайды. Бұл тұқым түрі өте ұзын немесе қысқа емес. Нағыз тұрғындар талабына сай қияр. Сондай-ақ, еш қоспасыз табиғи өнім, – дейді жылыжай ішінде қияр жинап жүрген нағилық ұстаз.
Қазір кәсіпкер таңертең және кешкілік екі мезгілде өнімді жинап алады. Күнделікті 10-15 келі қияр шығады. Оны ауыл халқына қолжетімді бағада үлестіріп отыр. Сұраныс көп. Базар бағасы 600-700 теңге болғанда 400 теңгеден сатқан. Бүгінде одан арзан бағада табиғи өнімнен пайда табуда.
Қияр келер айдың ортасына дейін өнім береді дейді кәсіпкер. Содан кейін жылыжайды қосымша құрылыс жүргізіп, қысқа дайындайды. Ал күзде қайта көшет отырғызып, қыс айларында өнім алмақшы. Нұрсұлтан Мәжитұлы қиярмен қоса қызанақ егуді де жоспарлап отыр.
Ердос СӘРСЕНБЕКҰЛЫ