Қазан кәуапты былай жасайды
фото: hulinaria.com
Қазан кәуапты дәмханалар мен мейрамханалардан жеп жүрген боларсыз. Алайда бұл тағамды үйде дайындауға да болады. «Қазан кебаб» деген сөзді естігенде көз алдымызға қуырылған тағам елестейді. Расында да «кебоб» сөзі – қуырма деген мағына береді екен. Қазан кәуапты жалпы қой етінен, картоп қосып әзірлейді. Бүгін сіздерге дәмді тағамның дайындалу әдістерін ұсынамыз.
Қажетті өнімдер:
- 1,5-2 келі қой еті
- 2 келі картоп
- 0,5 келі пияз
- Зире, тұз, ұнтақталған қара немесе қызыл бұрыш
- 3-4 тіс сарымсақ
- Өсімдік майы
- Қой етін ірілеп турайсыз. Туралған етті табаққа салып, қоя тұрыңыз. Сөйтіп етке дәмдеуіштер мен бұрыштарды салып, араластырыңыз. Тұз қосуды да ұмытпаңыз. Осы дәмдеуіштер етке сіңгенше 5-10 минут уақыт өтеді. Сонда еттің дәмі кіріп, қуыруға дайын болады.
- Қазанды отқа қойып, 150 грамм өсімдік майын құясыз. Майды барынша қыздырып, етті салыңыз. Етті жартылай дайын болғанша қуыру керек.
- Артынша тірілеп туралған пиязды саласыз. Жақсылап араластырып, біраз қуырасыз. Сосын ет піскенше бұқтырып қойған дұрыс. 20 минутта ет дайын болады.
- Қазандағы дайын қуырманы бөлек ыдысқа салып аласыз. Сонда қазанның түбінде майы қалады. Осы майға картопты қуыруға болады.
- Ол үшін алдымен картоптың қабығын аршып, тазалап жуамыз. Сөйтіп ет қуырылған қазанға салып, қуырамыз. Картопты бөліктерге бөлудің қажеті жоқ. Барлығын бүтіндей саласыз. Дәміне қарай тұз салып, картопты қызарғанша қуырыңыз.
- Енді қуырылған картопқа дайын етті салу керек. Ет пен картопты жақсылап араластырып, жай отта бұқтырады.
- Тағамның дайын болуына 5 минуттай уақыт қалғанда сарымсақты салып жібересіз. Бұл естен шығып кетпеуі тиіс. Сарымсақтың иісі шыға бастағанда қазанды оттан алып, дастарханға ұсына бересізз.
Дайындаған - Құрманкүл ӨМІРЗАҚҚЫЗЫ,
ERNUR.KZ