Қарбыз немесе қауын: қайсысы денсаулыққа пайдалырақ?
Қарбыз – глюкоза, сахароза және фруктозаны қамтитын 6-13 пайызға жеңіл сіңірілетін қанттардың үлкен жидегі. Қарбыз қауын сияқты төмен калориялы тағам. Алайда, қауынның қарбыздан айырмашылығы, ол аллергия тудыруы мүмкін, сондықтан оған бейім адамдар үшін қарбыз пайдалырақ, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі.
100 грам қарбыздың құрамында небәрі 25 килокалория бар. Сонымен қатар, ол А, В, С және Е дәрумендеріне, сондай-ақ магний, калий, кальций және фосфорға бай. Оның құрамында адамдарға пайдалы ликопен, ниацин және тиамин сияқты көптеген антиоксидант бар.
Қауынның пайдасы да осындай, бірақ оның калория мөлшері сәл жоғары - 100 грамм қауында 30-35 килокалория бар. Қант деңгейі де сәл жоғары, ал дәрумендер, амин қышқылдары және пайдалы микроэлементтер бойынша бұл тағамдар ұқсас.
Алайда, кейбір жағдайларда адамда қауынға аллергия пайда болуы мүмкін, өйткені онда аллергенді ақуыз профині бар. Қарбызда ол жоқ, сондықтан аллергиямен ауыратындар үшін бұл жидек қауіпсіз.
Қауын адамға қажет бета-каротин мен лютеиннің, сондай-ақ зеаксантиннің мөлшері бойынша қарбызды басып озады, алайда қарбызда ликопен көп - бұл антиоксидант, жүрек-қан тамырлары ауруларының, жоғары холестериннің және денсаулықтың басқа да бұзылыстарының алдын алуға пайдалы.