Тіршілік тынысы Tirshilik-tynysy.kz ақпараттық агенттігі

№ 31 газет

20 сәуір 2024 ж.

№ 30 газет

16 сәуір 2024 ж.

№ 29 газет

13 сәуір 2024 ж.

Жаңалықтар мұрағаты

«    Сәуір 2024    »
ДсСсСрБсЖмСбЖс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
» » Фольгада тамақ пісіру денсаулыққа зиян ба – дәрігер жауабы

Фольгада тамақ пісіру денсаулыққа зиян ба – дәрігер жауабы

Біреу алюминий фольганың өте зиян екенін айтады. Ал басқалары бала кезімізден алюминий ыдыста пісірілген тағамды жедік, бірақ ештеңе болған жоқ дейді.

Өмірімізде кем дегенде бір рет фольгаға орап пісірілген тағам жейміз. Бұл әдіспен тамақ пісіру оңай.

Дегенмен, фольганың өзі мүлдем қауіпсіз емес, дейді профессор Кутушов. Оның құрамында денсаулығыңызға зиян келтіретін заттар бар.

«Фольганың құрамында ксенострогендер бар. Бұл әйел гормондары – эстрогендер бөлгендей ағзаны алдайтын  химиялық заттар. Олар жинақталғанда гормоналды теңгерімсіздікке әкеледі», - дейді профессор.

Біздің эндокриндік жүйеміз шығаратын эстрогеннен басқа, табиғатта өндірілетін қосылыстардың кең ауқымы бар. Бұл саңырауқұлақтар мен өсімдіктер шығаратын мико және фитоэстрогендер. Оларда ештеңе жоқ.

Ксенострогендер – ағзаға өте зиянды. Атаудың өзі қосылыстың синтетикалық екенін, яғни оны адам ойлап тапқанын көрсетеді.

Ксенострогендер қазір әрбір үйде бар. Олар қалқанша безінің дисфункциясын, семіздік, қатерлі ісік, бедеулік және басқа да қауіпті патологиялардың тұтас кешенін тудыруы мүмкін.

Ксенострогендердің негізгі көздері:

Бисфенол А. Ол пластикалық су бөтелкелерінде, ыдыстарда, өнімдерге арналған тамақ пленкаларында, тетра-пакеттердің ішкі жағында, алюминий банкаларда, пластикалық шыныаяқтарда, тіпті қолма-қол ақша түбіртектерінде де кездеседі;

Фталаттар және парабендер. Олар гигиеналық өнімдер: тіс пастасы, косметика, сабын, сусабындар, душқа арналған гельдер, дезодоранттар;

Пестицидтер/гербицидтер. Мұны жемістерді тезірек өсіруге, оларды жарқын және үлкенірек етуге және жәндіктерден қорғауға тырысқан кезде қосады.

Тағам пісіру фольгасы дегеніміз не?

«Фольганың 90% дерлік алюминийден тұратынын көпшілігіңіз білесіздер, бұл металл ағзаға еніп, өкпеге, бүйрекке, қалқанша безге, миға жиналып, әртүрлі аурулардың дамуына себепші болады. Сондықтан фольгада тамақ пісіру зиян, тіпті болмайды», -  дейді профессор Кутушов.

Қауіпті синтетикалық заттар адамның балалы болуына да кері әсер етуі мүмкін.

«Адамзат 100 мыңнан астам химиялық заттарды жасады, жыл сайын 400 миллион тоннадан астам химиялық өнім өндіріледі. Синтетикалық қосылыстар қанда, оның ішінде кіндікте кездеседі», – дейді андролог, эмбриолог Вадим Коренев маман.

Жасанды ксенострогендер сперматозоидтарға зиянды әсер етеді, гормондардың, әсіресе ерлерде тестостеронның жұмысын блоктайды. Либидо азаяды, сперматозоидтардың сапасы нашарлайды, балалы болу қиындай түседі. Адам летаргиялық, депрессияға ұшырайды, ол артық салмаққа айналады.

Қауіпті заттар ағзаға тек асқазан-ішек жолдары арқылы ғана емес, сонымен қатар тері арқылы да түседі.

Олар мына жерде кездеседі:

пластик;

алюминий фольга;

тіс пломбалары;

тұрмыстық техника;

түрлі бояулар, косметика, тұрмыстық химия.

Аллерголог-иммунолог Елена Парецкаяның айтуынша, фольгада тамақ пісіру аса зиян  емес. Фольгада тағамды сақтауға және тіпті пісіруге болады, бірақ міндетті түрде бірнеше ережелерді сақтау керек.

«Тағамды фольгада пісіру шынымен қауіпті, бірақ бұл тек қышқылдары бар өнімдерге қатысты. Олар алюминийді жұту қаупін арттырады. Егер сіз арнайы тағам фольгасын сатып алсаңыз, онда ол оксидтермен қапталған болуы керек. Олар оны тамақпен жанасудан және қауіпті заттардың денеге «өтуінен» қорғайды. Ыдыс-аяқта немесе өнімдерде сірке немесе лимон қышқылы болса, бұл қорғаныс қабықшасын тот басады», - дейді маман.

Өзіңізді улы заттардан қорғау үшін фольгада тамақ пісіргенде мына нәрселерді қоспаңыз:

қызанақ;

жемістер, әсіресе цитрус жемістері;

тұздалған қияр;

шикі қаймақ;

алкоголь.

Өнімдерді фольгада сақтауға тамақ қауіпті емес Ғалымдар бұл әдіс денсаулық үшін қауіпсіз деген қорытындыға бұрыннан келген. Тағамдарды фольгаға орау кезінде алюминий оларға өте алмайды. Ол тек қыздырылған кезде ғана тамақ құрамына өтеді. Айтпақшы, дәл сол себепті алюминий ыдыстарынан бас тартқан дұрыс.



18 қыркүйек 2022 ж. 242 0