Ғалымдар нанның ешкім күтпеген зиянын анықтады
Халықаралық ғалымдар тобы наубайхана өнімдерін өндіруде қолданылатын пропионаттар гормоналды бұзылуларға әкеліп соқтырады, семіздік пен қант диабеті қаупін арттырады деп мәлімдеді.
Бұл туралы Гарвард университетінің мамандары айтты.
Эксперимент барысында нан пісірілуіне жол бермейтін қысқа тізбекті май қышқылы тышқандар ағзасына енгізілді. Нәтижесінде симпатикалық жүйке жүйесінің белсенділігінің өсуі байқалды, бұл өз кезегінде глюкон, норадреналин және май қышқылын тасымалдаушы протеин (FABP4) сияқты гормондардың деңгейін жоғарылатуға әкелді. Бауыр клеткалары глюкозаны көп шығарып, гипергликемияның дамуы - диабеттің белгісі.
Зерттеудің екінші бөлігіне 14 сау ерікті қатысты, олар екі топқа бөлінді. Олардың бір тобы адамдар бір грамм пропионат, бір тобы - плацебо тамағы бар азық-түлікті алды. Қан үлгілері тамақтану алдында 15 минут бұрын және әрбір 30 минут сайын төрт сағат ішінде алынып отырды. Пропионатпен өнімдерді пайдалану да метаболикалық бұзылыстарды тудыратын гормондардың өндірісін ұлғайтты.
Әлемде 400 миллионнан астам адам қант диабетінен зардап шегеді. 2040 жылға қарай бұл жағдайды болдырмау үшін белсенді шараларға қарамастан, аурудың деңгейі 40 пайызға артады деп болжануда.